Een verontrustend monopolie in de gegevenstransmissie. Een schandalige prijsverhoging" (Kartel)

"Een verontrustend monopolie in de gegevenstransmissie. Een schandalige prijsverhoging" (Kartel)
0

1

"Vanaf 1 januari 2018 zullen de huisartsen een bijkomende premie moeten betalen om hun elektronische medische berichten nog te kunnen ontvangen. Deze premie zal, afhankelijk van de huisartsensoftware die gebruikt wordt, tussen de 180 en 290 euro per jaar bedragen", schrijft het Kartel ASGB/GBO/MoDeS in een persbericht.

"De firma Corilus, die deze bijkomende premie vraagt en die al eigenaar was van meerdere huisartsensoftwareprogramma’s, is nu ook eigenaar van de firma’s, die de transmissie van medische gegevens verzekeren (Healthconnect, Medibridge, MeXi).

Deze monopoliepositie stelt Corilus in staat een extra toeslag te laten betalen voor de elektronische uitwisseling van gegevens tussen artsen, terwijl de nationale infrastructuur hiervoor (e-health, met e-healthbox en e-healthcertificaten) door de Staat wordt verzekerd.

Wij zijn ongerust en verbaasd over het feit dat dit niet door de autoriteiten wordt geregeld.

Zo profiteren privé-belanghebbenden op een abnormale manier van de investeringen, die de overheid doet voor de ontwikkeling van de infrastructuur voor de medische gegevensdeling (E-health) en voor het aanmoedigen van de informatisering door de artsen.

Het monopolie op de transmissie van geëncrypteerde gegevens door een commerciële firma stelt de artsen niet direct gerust wat betreft het respect voor de privacy en het beroepsgeheim.

Wij willen tegen dit monopolie reageren, want hier wordt het potentieel risico duidelijk, zonder respect voor de professionele gebruikers en uiteindelijk ook voor de hele bevolking", besluit het Kartel.