Wat kost een prothese?

Vandaag verscheen in De Standaard een artikel met de vraag: Wat kost een nieuw gebit? De vraag is even vaag als de volgende vragen: Wat kost een auto? Wat kost een huis?

Welke auto? Een Dacia of een Mercedes? Standaard uitrusting of full option? U ziet, het antwoord is niet simpel samen te vatten in een paar gemiddeldes. Dat de conventietarieven vaststaan is een feit, maar zelfs de ene plaatprothese is de andere niet. 

VBT heeft omwille van de complexiteit van de vraag, zijn medewerking niet verleend aan dit artikel.

Wordt de fabricage uitbesteed naar het Verre Oosten of wordt er gebruik gemaakt van een toplabo in België? Werkt de tandarts met digitale afdrukken of nog analoog? Wordt de tandarts geholpen door een assistente met bijhorende loonkost of niet. Ligt de praktijk in een dure stadswijk of ergens in een uithoek van het land? Kortom, deze vraag valt niet te éénduidig te beantwoorden en daar schuilt dan ook het gevaar. 

Als er gesteld wordt dat een kroon gemiddeld 750 euro kost, welke kroon wordt er dan bedoeld? Een VMK, een volledig zirkonium kroon, een gouden kroon, een kunststof kroon? Dit zijn dingen die een patiënt allemaal niet op voorhand weet. En die maken dat er een verkeerde perceptie kan ontstaan door artikels als deze. 

Het helpt bovendien niet dat de geïnterviewde persoon in kwestie al lange tijd geen patiënten meer behandelt. De overheid, ziekenfondsen en patiëntenverenigingen spreken altijd over zorg op maat. Wel zorg op maat kan enkel met een offerte op maat. Standaardtarieven zorgen enkel voor standaardwerk. 

Wil je als patiënt weten wat een kroon kost en wat de verschillende opties zijn, dan maak je een afspraak bij je tandarts. Na een consultatie en vaststelling van jouw unieke situatie, kan er dan een offerte op maat gemaakt worden voor de beste oplossing voor jouw unieke situatie. Standaardtarieven zijn een non-oplossing en dienen enkel om in tijden van verkiezingen de mensen zand in de ogen te strooien. 

Dat de media hierin meegaan is te begrijpen, want alles moet direct en snel geschreven worden. Alleen verwachten we van De Standaard een klein beetje meer onderzoeksjournalistiek en een beetje minder platte sensatie. 

VBT zal daarom ook steeds blijven ijveren voor de beste zorg op maat voor de patiënten, met vrije tarieven voor de tandartsen om deze zorg te kunnen bieden. In hoeverre de overheid daarin wil tegemoet komen, is haar zaak. Maar lieg de burger niets voor.

Oorspronkelijk artikel uit De Standaard 09-08-2018 https://www.standaard.be/cnt/dmf20180808_03654854