“Intellectuele oneerlijkheid van Minister De Block (OPEN VLD): We gaan echt niet besparen op kankerbehandelingen om meer geld uit te geven aan tandzorg”


Mondgezondheid is essentieel voor de algemene gezondheid en het welzijn in elke fase van het leven. Een gezonde mond maakt niet alleen voeding van het fysieke lichaam mogelijk, maar verbetert ook de sociale interactie en bevordert het gevoel van eigenwaarde en het gevoel van welzijn. De mond dient als een "spiegel" voor de rest van het lichaam en geeft signalen van algemene gezondheidsstoornissen. Mondletsels kunnen bijvoorbeeld de eerste tekenen zijn van een HIV-infectie, aften zijn soms een manifestatie van coeliakie of de ziekte van Crohn, bleek en bloedend tandvlees kan een marker zijn voor bloedaandoeningen, botverlies in de onderkaak kan een vroege indicator zijn van skeletale osteoporose en veranderingen in het uiterlijk van de tanden kunnen wijzen op boulimia of anorexia.

Mondziekten hebben een impact op de algehele gezondheid en ziekte. Bacteriën uit de mond kunnen een infectie in andere delen van het lichaam veroorzaken wanneer het immuunsysteem is aangetast door ziekte of medische behandelingen (bijvoorbeeld infectieuze endocarditis). Parodontitis is geassocieerd met een aantal systemische aandoeningen. Hoewel de biologische interacties tussen orale aandoeningen zoals parodontitis en andere medische aandoeningen nog steeds niet volledig worden begrepen, is het duidelijk dat grote chronische ziekten - namelijk kanker en hartaandoeningen - gemeenschappelijke risicofactoren delen met orale ziekte. Erkenning dat mondgezondheid en algemene gezondheid met elkaar zijn verweven, is essentieel voor het bepalen van geschikte mondzorgprogramma's en -strategieën op zowel individueel als gemeenschapsniveau. Dat de mond en het lichaam een ​​integraal onderdeel van elkaar zijn, onderstreept het belang van de integratie van mondgezondheid in een holistisch algemeen gezondheidsbeleid.

Dus nee mevrouw de minister, we vragen u echt niet om te besparen op kankerbehandelingen, we vragen u wel om het belang van de mondgezondheid te erkennen en in de toekomst iets meer belang en budget daaraan te spenderen (29 miljard gezondheidsuitgaven waarvan slechts 1 miljard voor tandzorgen in 2016…). Op langere termijn zal dat de algemene gezondheidstoestand van de bevolking ten goede komen en die extra financiële inbreng zal een veelvoud opbrengen aan onnodig geworden gezondheidsuitgaven.