Mercy Ships op zoek naar vrijwilligers tandartsen en tandartsassistenten
 
Aangemaakt op: 2013-11-20
Wij zijn Mercy Ships, een internationale hulporganisatie die genezing brengt naar de allerarmsten van West-Afrika. Maar dat doen wij niet zomaar. Wij doen dat met een schip, om precies te zijn : een hospitaalschip.
De Africa Mercy is het grootste  private hospitaal schip ter wereld. Aan boord werken 450 vrijwilligers uit 40 landen in medische, ondersteunende en maritieme functies.  Elke jaar kiezen wij voor een nieuwe missie van tien maanden in één van de armste landen van Westelijk Afrika.
Op het schip vinden jaarlijks ca 7.000 chirurgische ingrepen plaats, maar nog meer mensen worden geholpen op het land, vorig jaar in Guinea Conakry  zo’n 85.000.  Hier enkele cijfers : 1.475 cataractoperaties , 13.483 oogbehandelingen, 45.168 tandheelkundige behandelingen, 428  algemene operaties (brandwonden, hernia’s, klompvoet, …), 765 reconstructieve gezichtsoperaties. (hazelip, verwijdering van tumoren, …).  Wij zorgen niet alleen voor de patienten, maar ook continuiteit voor als het schip is vertrokken naar haar volgende missie is voor ons heel belangrijk. Daarom hebben wij ook 450 artsen en verpleegsters verder opgeleid, alsook nog eens een kleine 5.000 gezondheidswerkers.
Met onze nieuwe missie in Congo Brazzavillie die op  2 september  2013  van start is gegaan, hopen wij zoveel mogelijk hulpbehoevenden te helpen.  Op de eerste screening dag (patientenonderzoek), stonden 7.500 mensen te  wachten, hun laatste hoop op genezing.  Hoeveel we  daarvan kunnen helpen is afhankelijk van het aantal vrijwilligers en  de financiële steun die Mercy Ships kan bieden.  Hun operatie zelf bekostigen kunnen deze mensen niet. Wel helpen resulteert in grote  vreugde; een negatief  antwoord veroorzaakt onnoemelijk veel verdriet en is voor velen een “dood-lopende” weg.  Met 1 dokter op 100.000, is  Mercy Ships meestal hun laatste hoop en wij proberen die hoop steeds dichter bij hen te brengen.
Om al onze plannen uit te kunnen voeren,  ons “ja” te geven , zijn wij mede afhankelijk niet alleen van onze vrijwillige medewerkers, maar ook van onze donoren.
In Congo Brazzaville hebben wij voor volgend jaar een groot tekort aan tandartsen en tandartsassistentes.  Wij zijn daarom dringend op zoek naar gemotiveerde mensen die minstens twee weken van hun tijd zouden willen geven om ons te komen helpen in onze tandkliniek.
Bij Mercy ships zijn wij allemaal gemotiveerde onbezoldigde vrijwilligers, die zelf ook nog eens hun eigen reis- en verblijfskosten betalen.
Het verblijf aan boord zorgt voor veiligheid, hygiëne, communicatiemogelijkheden met het thuisfront, ontspanningsmogelijkheden met de andere vrijwilligers, ... Het werk gebeurt hoofdzakelijk aan land, samen met andere internationale tandartsen en - assistentes. De voertaal aan boord is Engels, maar in Congo word natuurlijk ook Frans gesproken.  Er staan ook altijd lokale vertalers tolken ter beschikking.
Ik draag Mercy Ships een heel warm hart toe, juist om die hoop en genezing  die we kunnen brengen, daar waar ze het hardste nodig is.  Deze mensen zijn niet alleen de armste onder de armste, maar zijn ook door hun handicap of misvorming uitgestoten uit hun familie en dorp en staan er meestal alleen voor.  Ik hoop deze boodschap aan zoveel mogelijk mensen te kunnen overdragen en daarbij is alle hulp welkom. Zo ook die van U, zou U ons willen helpen.
In december verschijnt er in "Goed Gevoel" een artikel van een vlaamse tandartsassistente Rit Borremans, die over haar werk verteld bij Mercy Ships.  Zij vertrekt binnenkort voor haar zevende missie van vier weken.
De Africa Mercy is wel uniek, het hele project is “one of a kind”!
Zouden wij via uw beroepsvereniging en netwerk een oproep mogen lanceren voor vrijwilligers ? 
Voor verdere informatie kunt u steeds bij mij terecht tel. 0491.580.100 of U kunt ook altijd terecht bij onze voorzitter Bert van Dijk  email : Bert.vandijk@mercyships.be tel : 0479.017.909
Terug naar overzicht