Search
Become a member Search

Schedule of Wetenschappelijke dag: Tandvervanging in de frontregio

Schedule of Wetenschappelijke Dag Tandvervanging in de frontregio

On Thursday 22 June:
8:30 - 9:00 Inschrijving en onthaal
9:00 - 10:30 Trauma, eerste opvang en behandeling. By Marcel Linssen, Dick Barendregt
10:30 - 11:00 Koffie- en/of theepauze
11:00 - 12:30 Mogelijkheden van adhesieve tandheelkunde bij Trauma en Agenesie. By Marcel Linssen, Dick Barendregt
12:30 - 14:00 Lunchpauze
14:00 - 15:30 Autotransplantatie, een oplossing voor missende frontelementen By Marcel Linssen, Dick Barendregt
15:30 - 16:00 Koffie- en/of theepauze
16:00 - 17:30 Trauma 2.0, alles uit de kast By Marcel Linssen, Dick Barendregt
17:30 - 18:30 Afsluitende receptie
  1. From 9:00 to 10:30

    Trauma, eerste opvang en behandeling.

    By Marcel Linssen, Dick Barendregt

    Als je geconfronteerd wordt met een patiënt met tandtrauma, is het belangrijk om snel en correct te handelen om de kans op behoud van de tand te vergroten. Door snel te handelen en correct te handelen, vergroot je de kans op behoud van de tand na een tandtrauma. Elke situatie kan uniek zijn en de juiste behandeling kan het verschil maken tussen het behoud van de tand en het verlies ervan.

    In deze lezing leert u hoe te handelen bij trauma en de daarop volgende behandelingen, gericht op behoud van de elementen. Tevens worden de lange termijn effecten van trauma met u doorgenomen.

    • Tandverkleuring: Na een tandtrauma kan de tand van kleur veranderen, bijvoorbeeld donkerder worden.
    • Verhoogd risico op cariës en tandbederf: Een tandtrauma kan het tandglazuur beschadigen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op cariës en tandbederf.
    • Tandverlies: Als de tandwortel ernstig beschadigd is geraakt door een tandtrauma, kan de tand op de lange termijn verloren gaan. Dit kan leiden tot het verschuiven van de omliggende tanden en kaakbotverlies.
    • Esthetische problemen: Een tandtrauma kan leiden tot afgebroken, scheve of ontbrekende tanden, waardoor het uiterlijk van het gebit verandert. Dit kan resulteren in psychologische gevolgen, zoals een verminderd zelfbeeld en zelfvertrouwen.
    • Tandvleesproblemen: Tandtrauma kan het tandvlees beschadigen, wat kan leiden tot ontsteking en bloedingen. Dit kan op de lange termijn leiden tot parodontitis
  2. From 11:00 to 12:30

    Mogelijkheden van adhesieve tandheelkunde bij Trauma en Agenesie.

    By Marcel Linssen, Dick Barendregt

    Belangrijk is dat adhesieve tandheelkunde een techniek is waarbij er zeer weinig of geen tandweefsel verwijderd wordt. Dit kan de tanden op de lange termijn beschermen en voorkomt onnodige verzwakking van de tand. Daarbij is het succes van de behandeling afhankelijk van de ervaring en kunde van de tandarts en de juiste keuze van materialen. Adhesieve tandheelkunde biedt een breed scala aan mogelijkheden bij de behandeling van trauma en agenesie. Het kan helpen om de esthetiek en functionaliteit van tanden te verbeteren en de algehele gezondheid van de mond te verbeteren. In deze lezing leert u maximaal gebruik te maken van de adhesieve mogelijkheden die de moderne tandheelkunde biedt.

  3. From 12:30 to 14:00

    Lunchpauze

    Eet je vegetarisch of heb je een allergie? Meld het ons.

  4. From 14:00 to 15:30

    Autotransplantatie, een oplossing voor missende frontelementen

    By Marcel Linssen, Dick Barendregt

    Autotransplantatie is een tandheelkundige procedure waarbij een tand of kies wordt verplaatst vanuit een deel van de mond naar een andere positie waar een tand ontbreekt. Het kan een oplossing zijn voor het vervangen van een missend frontelement.

    De procedure van autotransplantatie wordt meestal uitgevoerd bij jongere patiënten, omdat hun tanden nog niet volledig zijn ontwikkeld en de tandzenuwen nog niet volledig zijn gevormd. Bij deze procedure worden tanden of kiezen vanuit een minder belangrijke positie in de mond (zoals de premolaren) getransplanteerd naar de positie van het missende frontelement. Een belangrijk voordeel van autotransplantatie is dat het een natuurlijk uitziende oplossing biedt voor het vervangen van een missend frontelement. Omdat de getransplanteerde tand of kies van de patiënt zelf afkomstig is, zal deze over het algemeen beter integreren met de omringende weefsels en minder snel worden afgestoten. Bij autotransplantatie moet er echter wel rekening worden gehouden met mogelijke complicaties en risico's, zoals infecties, resorptie van de getransplanteerde tand en afstoting.

    In deze lezing leert u hoe met transplantatie niet alleen een element vervangen kan worden maar ook botdefecten voorspelbaar op te lossen zijn.

  5. From 16:00 to 17:30

    Trauma 2.0, alles uit de kast

    By Marcel Linssen, Dick Barendregt

    Bij een uitgebreid tandtrauma kan het noodzakelijk zijn om verschillende behandelopties te combineren om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. Dit kan onder meer het gebruik van adhesieve tandheelkunde, endodontie, orthodontie, prothetische tandheelkunde en chirurgische ingrepen omvatten.

    Een uitgebreid tandtrauma kan bijvoorbeeld bestaan uit gebroken, afgebroken of verplaatste tanden, tanden die uit de mond zijn geslagen, tandwortelfracturen, beschadigde tandzenuwen of tandvleesletsel. De specifieke behandelopties zullen afhankelijk zijn van de aard en ernst van het trauma, evenals de individuele omstandigheden van de patiënt.

    Een mogelijke behandelingsoptie kan bijvoorbeeld zijn om beschadigde tanden te herstellen met adhesieve tandheelkunde, zoals het plaatsen van tandvullingen of tandheelkundige kronen. Als er sprake is van beschadiging van de tandzenuw, kan endodontische behandeling nodig zijn om de zenuw te verwijderen en de tand te herstellen.

    Als er meerdere tanden zijn aangetast, kan orthodontische behandeling nodig zijn om de tanden in de juiste positie te plaatsen voordat adhesieve tandheelkunde en prothetische tandheelkunde wordt toegepast. Chirurgische ingrepen kunnen ook nodig zijn om beschadigd weefsel te herstellen, zoals het behandelen van een gebroken kaak.

    Het combineren van verschillende behandelopties bij uitgebreid tandtrauma vereist een zorgvuldige planning en coördinatie tussen verschillende tandheelkundige specialisten, zoals een endodontist, orthodontist en kaakchirurg. Het is belangrijk dat de behandelopties op elkaar worden afgestemd om een optimale uitkomst te bereiken. In deze lezing laten we u zien dat bij uitgebreid trauma alle behandelopties gecombineerd kunnen en vaak moeten worden.

Log in
Become a member