Om in 2024 in aanmerking te komen voor Accreditering moet de tandheelkundige aan volgende voorwaarden voldoen. Indien niet voldaan wordt aan deze verplichtingen, verliest men zijn recht op de accrediteringspremie.
1. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2024 accrediteringseenheden in het kader van de bijscholing verwerven, zoals vastgelegd in punt I. Accrediteringseenheden kunnen verworven worden vanaf de datum van het behalen van het diploma.
2. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2024 actief aan activiteiten in het kader van de intercollegiale toetsing deelnemen, zoals vastgelegd in punt II.
3. Op uitdrukkelijke schriftelijke vraag van de Stuurgroep kwaliteitspromotie (hieronder genoemd de Stuurgroep) meewerken aan de verzameling van gegevens in verband met het mondverzorgingsbeleid in het kader van het RIZIV, zoals vastgelegd in punt III.
4. Voldoen aan de voorwaarde van drempelactiviteit, zoals vastgelegd in punt IV.
5. Op straffe van verval , uw aanvraag voor de accrediteringspremie 2024 elektronisch vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 maart 2025 indienen via de online applicatie voor het beheer van de accreditering, zoals beschreven in punt V.
6. Indien de accreditering voor de eerste maal gebeurt of de praktijkgegevens veranderd zijn, wordt het praktijkregister (Bijlage 2) ingevuld en elektronisch toegevoegd als bijlage bij de aanvraag voor de accreditering zoals beschreven in punt VI.
7. Beantwoorden aan de algemene voorwaarden inzake de uitoefening van de tandheelkunde in België als neergelegd in het KB van 1 juni 1934 houdende reglement op de beoefening der tandheelkunde en het MB van 29 maart 2002 tot vaststelling van de criteria voor de erkenning van beoefenaars van de tandheelkunde met daaronder uitdrukkelijk inbegrepen de verplichting tot deelname aan de toediening van gezondheidszorgen in het kader van een wachtdienst die beantwoordt aan de bepalingen van artikel 9 van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967.
8. De tandheelkundige moet voldoen aan de regelgeving inzake de bescherming tegen de gevaren van ioniserende stralingen ( inlichtingen die door het FANC aan het RIZIV geleverd worden).
BIJSCHOLING IN HET KADER VAN DE ACCREDITERING
De bijscholing in het kader van de accreditering verloopt in cycli van 5 jaar. Teneinde de accreditering te bekomen en na de vijfjarige cyclus verder in aanmerking te komen voor accreditering, moet de tandheelkundige tijdens deze cyclus een pakket bijscholing volgen dat het volledige domein van de tandheelkunde bestrijkt. Daartoe worden alle bijscholingsactiviteiten ingedeeld in volgende deelgebieden:
1. Algemeen medisch: anatomie, fysiologie, pathofysiologie, (orofaciale) pijn, alle medische disciplines die een impact hebben op/ gerelateerd zijn aan de tandheelkunde, slaapapnoe;
2. Ethische, socio-economische en organisatorische aspecten van het beroep: gezondheidseconomie, behandelingsethiek en keuze van behandeling, interactie met patiënten, e-health opleidingen, zelfzorg tandheelkundige (burn-out, fysische klachten,…);
3. Radiologische beeldvorming van de orofaciale regio met inbegrip van de stralingsbescherming: algemene radiologie, anatomie, differentiële diagnose , radiologische technieken, selectief gebruik en beperking van RX-straling.
4. Directe technieken in de restauratieve tandheelkunde, endodontie (met eraan gekoppelde beeldvorming), preventie, restauratieve tandheelkunde.;
5. Kindertandheelkunde en orthodontie (met eraan gekoppelde beeldvorming), gerodontologie, tandheelkunde voor personen met bijzondere noden en dental public health;
6. Parodontologie (diagnostiek, microbiologie, conservatieve en chirurgische aanpak, …), mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (inclusief oncologie, orthognatische heelkunde,…), implantaten (met eraan gekoppelde beeldvorming);
7. Indirecte technieken in de restauratieve tandheelkunde, partiële en volledige uitneembare prothese, prothese op implantaten, opbeetplaattherapie, MRA in kader van slaapapnoe, temporomandibulaire dysfunctie.
0. Deelgebiedoverschrijdend onderwerp, apparatuur en opleiding (mond)fotografie, leerpakketten computersoftware (los van e-health);
De bijscholing moet voldoende binding hebben met de tandheelkundige praktijk. Onderwerpen die geen rechtstreekse betrekking hebben op de diagnose of behandeling van problemen qua mondgezondheid, of de organisatie van tandheelkundige zorg en preventie komen niet in aanmerking voor accreditering.
Voor alle bijscholingsactiviteiten (met inbegrip van de buitenlandse) worden het onderwerp, de spreker(s), de inhoud en de tijdsduur duidelijk vermeld. Een spreker moet onafhankelijk zijn ten aanzien van commerciële firma’s, producten en technieken. De organisator waakt over deze onafhankelijkheid (bijvoorbeeld door een certificaat van afwezigheid van belangenvermenging te laten invullen).
- Erkenning van Organisatoren van Bijscholingsactiviteiten.
2.1. De organisator van bijscholingsactiviteiten zal “niet commercieel” zijn. Dit houdt o.a. in dat:
2.1.1. De organisator, op basis van zijn statuten en in de feiten, geen winstgevend doel nastreeft en een open boekhouding moet hebben die op vraag van de Stuurgroep kan gecontroleerd worden. De gelden gegenereerd door het organiseren van cursussen mogen enkel gebruikt worden voor het voorbereiden, organiseren en bevorderen van de bijscholing met inbegrip van wetenschappelijk onderzoek. Op het ogenblik dat de organisator kennis neemt van het werkingsreglement voor de organisatoren van bijscholingsactiviteiten en peer-review sessies, legt hij hierover een verklaring op eer af.
2.1.2. Een VZW of bedrijf met rechtstreekse of onrechtstreekse commerciële belangen bij de tandheelkundige sector (dentaal labo, dentaal firma, farmaceutisch bedrijf, communicatiebureau enz...) of een vereniging die met één of meerdere bedrijf(ven) hierbij betrokken is, niet als organisator kan erkend worden, maar wel als sponsor kan optreden.
2.1.3. Aankondigingsdrukwerk, uitnodigingsbrieven, cursusmateriaal e.d. het briefhoofd van de organisator moeten dragen. De sponsoring kan hierbij slechts discreet worden vermeld.
2.1.4. De organisator tijdens de bijscholingsactiviteiten binnen de leslokalen geen reclamestands van de sponsors zal toelaten. Deze kunnen wel toegelaten worden in een afzonderlijke ruimte (receptieruimte, hall, enz...). Bijscholingsactiviteiten georganiseerd in een bedrijf dat rechtstreeks met het thema verbonden is of er rechtstreekse belangen bij heeft (bijvoorbeeld productverkoop), komen niet in aanmerking voor accreditering.
2.1.5. Zonder in tegenspraak te zijn met paragraaf 2.1.3, de sponsoring alle modaliteiten kan betreffen met uitzondering van de honoraria van de sprekers. Teneinde de onafhankelijkheid te waarborgen moeten de honoraria altijd betaald worden door de verantwoordelijke organisator.
2.1.6. De organisator de sponsor altijd goed identificeert. De publicitaire boodschap zal altijd goed geïdentificeerd worden en in tijd en ruimte beperkt gehouden worden.
2.1.7. De organisator noch als sponsor noch als enige spreker kan optreden. Dit houdt in dat er een ruime diversiteit van sprekers wordt aangeboden, die niet beperkt is tot de bestuursleden van de organisatie of tot medewerkers binnen dezelfde praktijkstructuur.
2.1.8. De organisatoren de aanwezigheid aanvaarden van observatoren die door de Stuurgroep naar de bijscholingsactiviteit gestuurd worden. In geval de aanvraag tot erkenning van een activiteit minder dan 30 dagen voor de datum van de activiteit gebeurt, kan de Stuurgroep kopieën opeisen van het gebruikte cursusmateriaal (presentaties, syllabus, enz.) ter evaluatie.
2.1.9. Een organisator zijn naam niet mag verlenen aan een andere organisator en/of een activiteit die werd geweigerd door de Stuurgroep. Een geaccrediteerde activiteit kan niet dienen als inleiding tot een commerciële presentatie die plaats vindt op dezelfde dag.
2.2. De organisator moet na elke bijscholingsactiviteit het evaluatieformulier bijlage 3 (op papier of elektronisch) door alle deelnemers laten invullen en gedurende 5 jaar bijhouden. Hij/zij registreert op waarheidsgetrouwe wijze de aanwezigheden van de deelnemers en maakt na elke bijscholingsactiviteit aan de Stuurgroep online de aanwezigheden over. Na ontvangst van het ingevulde evaluatieformulier, zal de organisator verplicht het aanwezigheidsattest valideren door middel van een stempel en handtekening of indien de vragenlijst online is ingevuld, door een elektronisch geauthentiseerd attest . Deze aanwezigheidsattesten worden door de deelnemers bijgehouden. Ze worden niet opgestuurd naar het RIZIV. Pas bij eventuele problemen, indien de Stuurgroep de accreditering van een tandheelkundige heeft geweigerd op basis van de gegevens op de bestanden, kan het aanwezigheidsattest als bewijs dienen van deelname aan een activiteit.
2.3. De mededeling van de status “accreditering aangevraagd” (zie werkingsreglement voor organisatoren) verplicht de organisator om de deelnemers schriftelijk in te lichten over de definitieve beslissing van de Stuurgroep. Indien de beslissing negatief is of een ander deelgebied betreft dan hetgeen aangevraagd werd, moet de organisator de deelnemers persoonlijk hiervan op de hoogte brengen onmiddellijk na ontvangst van de beslissing, met vermelding van de verandering ten opzichte van de aankondiging.
- Erkenning van Bijscholingsactiviteiten
3.1 De erkenning van de bijscholingsactiviteiten gebeurt door de Stuurgroep op gemotiveerd advies van de Evaluatiecommissie.
Activiteiten in België
3.1.1. Binnenlandse bijscholingsactiviteiten die in België worden georganiseerd, kunnen door de Stuurgroep erkend worden. De aanvraag voor erkenning wordt vooraf voor de datum van activiteit door de organisator aangevraagd. Per dag kunnen maximaal 40 AE (equivalent van 6 uur bijscholing) worden toegekend.
3.1.2 Theoretische cursussen en klinische stages georganiseerd in het kader van een universitaire bijkomende opleiding (type Master na Master, Klinisch Postgraduaat…) kunnen in aanmerking komen voor accreditering volgens de normale aanvraagprocedure. Zij kunnen echter geen AE opleveren aan de studenten die deze cursussen verplicht moeten volgen op basis van een inschrijving aan de universiteit. Deze studenten kunnen AE verzamelen door het volgen van erkende bijscholingen buiten hun verplichte opleiding.
Activiteiten in het buitenland
3.1.3. Bijscholingsactiviteiten die in het buitenland worden georganiseerd (door een buitenlandse of Belgische organisator) kunnen door de Stuurgroep erkend worden op voorwaarde dat de tandheelkundige minstens twee modules van anderhalf uur per vormingsdag bijwoont. Voor de cursussen georganiseerd in het grensgebied, is de verplichting van het volgen van minimum 2 modules per vormingsdag niet van toepassing.
Een buitenlandse bijscholingsactiviteit kan slechts in aanmerking genomen worden voor accreditering indien de organisator geen winstgevend doel nastreeft of aangetoond wordt dat deze activiteit in een officieel systeem van accreditering erkend is.
Voor activiteiten in het buitenland is het als eerste stap voldoende dat de accreditering vooraf (voor de startdatum van de activiteit) wordt aangevraagd door één enkele tandheelkundige. De erkenningsaanvraag wordt voorafgaand de datum van de activiteit elektronisch online ingediend via de webtoepassing voor het beheer van de accreditering. Er wordt een uniek nummer aangemaakt dat geldig is voor alle andere tandheelkundigen die deelnemen aan dezelfde activiteit. Het is dus niet langer verplicht dat elke tandheelkundige een individuele aanvraag indient. Voorafgaand aan de activiteit is het voldoende om na te gaan of de activiteit al werd opgenomen in het systeem. De tandheelkundige kan deze vinden in de lijst op basis van de stad en de datum. Vervolgens noteert hij/zij zorgvuldig het toegekende nummer. Indien de opleiding nog niet is opgenomen in de lijst, dient hij/zij zelf een aanvraag in. De tandheelkundige die de eerste aanvraag doet, moet noodzakelijk een kopie van het volledige programma/congresfolder, inclusief uurregeling en inschrijvingsformulier in het Nederlands, Frans, Duits of Engels bijvoegen.
Voor alle buitenlandse bijscholingsactiviteiten moet een persoonlijk verslag van de activiteit opgemaakt worden in het Nederlands, Frans of Duits. In het verslag worden, per gevolgde tijdsmodule van 90 minuten, de titel, de spreker(s), de dag en tijdsduur in het programma, het gesuggereerde deelgebied en een samenvatting van minimum 10 lijnen over het behandelde onderwerp gegeven. Een inschrijvingsbewijs, een bewijs van voorafgaande betaling, een bewijs van daadwerkelijke deelname aan de activiteit moeten aan het verslag worden toegevoegd. Indien deze documenten ontbreken, zal de evaluatiecommissie het persoonlijk verslag niet evalueren en de accrediteringseenheden en deelgebieden worden niet toegekend. Op basis van het verslag kan de Evaluatiecommissie nagaan hoeveel modules gevolgd werden in welke deelgebieden, alsook of aan de aanwezigheidsvereisten is voldaan. Het persoonlijke verslag moet verplicht online worden ingediend en op straffe van verval dit ten laatste 30 dagen nadat ofwel de bijscholingsactiviteit heeft plaatsgevonden, ofwel nadat de Stuurgroep kennis heeft gegeven van de voorlopige erkenning van deze bijscholingsactiviteit., Indien de tandheelkundige een geval van overmacht aantreft waardoor hij zijn verslag niet elektronisch kan indienen, kan dit via bijlage 1 worden ingediend per aangetekende zending gericht aan de voorzitter van de Stuurgroep kwaliteitspromotie tandheelkunde, Galileelaan 5/01, 1210 Brussel. Deze aangetekende brief dient op straffe van verval uiterlijk 30 dagen na afloop van de bijscholingsactiviteit of nadat de Stuurgroep deze bijscholingsactiviteit kennis heeft gegeven van de voorlopige erkenning ingediend te worden. Per jaar kunnen maximaal 60 eenheden verworven worden voor alle buitenlandse cursussen samen.
3.2 Activiteiten die aanvaard zijn in een ander accrediteringssysteem (vb. bijscholing erkend bij de artsen) worden niet automatisch erkend voor de tandheelkundigen. De aanvraagprocedure eigen aan het accrediteringssysteem van de tandheelkundigen dient altijd gevolgd te worden.
3.3. Bijscholingsactiviteiten op afstand, ook wel “webinars” genoemd, kunnen worden erkend in het accrediteringssysteem voor tandheelkundigen.
Met “webinars” bedoelen we de mogelijkheid om via een computer en een internetverbinding op afstand de bijscholing te kunnen volgen, zonder dat de deelnemer fysiek aanwezig is in de bijscholingszaal.
Enkel livesessies worden in aanmerking genomen voor accreditering in 2024 (dit zijn sessies die interactie mogelijk maken) geen vooraf opgenomen sessies of een e-learning systeem (learning on demand). Deze. worden nog niet in aanmerking genomen voor de accreditering.
Alle verplichtingen van het reglement zijn op dezelfde manier van toepassing op “webinars”. Voor de daadwerkelijke registratie van de controle op het deelnemen, wordt tijdens en na de bijscholing meerdere keren gebruik gemaakt van een aanwezigheidscontrolesysteem.
Dit veronderstelt dat de deelnemers kunnen communiceren via een toetsenbord. Het niet reageren op deze aanwezigheidscontroles maakt de deelname ongeldig.
Alleen "webinars" georganiseerd door organisatoren erkend in het RIZIV-accrediteringssysteem voor tandheelkundigen kunnen in aanmerking worden genomen.
Om voldoende aandacht te behouden tijdens de webinar is de geautoriseerde duur van een geaccrediteerde webinar maximaal 1,5 uur en wordt er slechts één webinar per dag en per deelnemer in aanmerking genomen.
Het maximale aantal webinars dat in aanmerking wordt genomen is 3 per jaar, wat een totaal vertegenwoordigt van maximaal 30 eenheden in het individuele accrediteringsdossier.
De tandheelkundige mag tijdens het kalenderjaar meer dan 3 webinars bijwonen. Bij het indienen van de accrediteringsaanvraag geeft de tandheelkundige aan welke webinars (maximaal 3) hij voor de accreditering in aanmerking wil laten komen.. Het teveel aan bijgewoonde webinars worden niet in aanmerking genomen, NOCH op het niveau van eenheden, NOCH op het niveau van deelgebieden.
De opvolging moet effectief zijn gedurende de duur van het webinar. Indien technische problemen een volledige effectieve deelname verhinderen, kan er geen validatie van de deelname worden verleend.
De tandheelkundige is als enige verantwoordelijk voor problemen die verband houden met de kwaliteit van zijn internetverbinding en/of computerapparatuur.
3.4 Om voor accreditering in aanmerking te komen, moet een bijscholingsactiviteit voor alle tandheelkundigen openstaan en moet de aankondiging ervan openbaar zijn.