Zoeken
Word lid Zoeken

Tandartsopleiding

Zet je tanden in een carrière als tandarts!

Waarom geen tandheelkunde studeren?
Zie je variatie in je activiteiten, zelfstandig initiatief nemen en bezig zijn met mensen en nieuwe dingen wel zitten in een toekomstig beroep, dan zit je goed als tandarts en dus ook in de studies tandheelkunde. Veel meer nog dan vroeger het geval was is een tandarts nu bezig met een brede waaier van activiteiten die mensen gezond maken en houden. Als werken met je hoofd, je handen én je hart jouw ding zijn is tandheelkunde misschien wel je droomjob!

Een dag uit het leven van…
Een tandarts is dagelijks bezig met een waaier aan activiteiten. Een greep uit de bezigheden:

  • Je bent in de eerste plaats met de mondgezondheid van je patiënten bezig. Dat veronderstelt dat je goed kan omgaan met mensen en je beschikt over de juiste intellectuele en communicatieve vaardigheden.
  • Je manuele vaardigheden, fijne motoriek en concentratievermogen helpen je om te werken in de kleine mondholte.
  • Je houdt je kennis up-to-date door nascholingen en vakliteratuur. De evolutie op vlak van bvb. CAD/CAM of 3D is ook in de tandheelkunde niet te stoppen.
  • Je kiest er zelf voor of je je al dan niet toelegt op bepaalde deelaspecten van de tandheelkunde. Dat kan als specialist in de orthodontie of parodontologie maar ook als algemeen tandarts kan je je specialiseren in bepaalde deelgebieden van de tandheelkunde.
  • Je bent eigenlijk ook ondernemer. Je kiest er dan voor om zelf een praktijk uit te bouwen of in een associatie of groepspraktijk met andere collega’s te stappen.

Zelfs als tandarts beperk je je beroepsmogelijkheden dus niet en kan je zelf kiezen hoe je je beroep invult.

(Niet) voor iedereen?
Herken je jezelf in wat hierboven staat dan zal je studeren voor tandarts misschien al wel serieus overwogen hebben. Fantastisch!
Er zijn slechts 2 voorwaarden om de studies te kunnen beginnen:

  • Je hebt het juiste diploma of getuigschrift van secundair of hoger onderwijs.

  • Je bent geslaagd in het toelatingsexamen arts-tandarts dat wordt georganiseerd door de Vlaamse Regering. De uiterste inschrijvingsdatum voor deze examens kan je ook op deze site vinden.

Goed voorbereid?
Klik hier voor een zelftest wiskunde/wetenschappen als voorbereiding op het toelatingsexamen.

Meer weten? Praat er gewoon over met je tandarts!
Meer informatie over de studies tandheelkunde vind je op de websites of in de brochures van de verschillende opleidingen.

Inloggen
Word lid