Wij, Jolien Oyaert en Pauline De Smet, zijn twee studenten tandheelkunde aan de Universiteit Gent. Voor onze masterproef voeren wij een prospectieve observationele studie uit omtrent de invloed van het gebruik van systemische antibiotica bij de replantatie van geavulseerde definitieve tanden. Dit gebeurt onder supervisie van onze promotor Prof. Dr. Mieke De Bruyne en deze studie werd goedgekeurd door het Ethisch Comité van het Universitair Ziekenhuis Gent, met als referentie THE-2023-0201. Naast de tandartsen in het UZ Gent willen we hiervoor ook samenwerken met tandartsen uit privépraktijken om op die manier zoveel mogelijk patiënten met één of meerdere geavulseerde gebitselementen in de studie te includeren. Zo hopen wij meer inzicht te kunnen verkrijgen in de invloed van het al dan niet toedienen van systemische antibiotica bij replantatie van geavulseerde definitieve tanden.
Hiervoor hebben we een vragenlijst ontwikkeld die bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt ingevuld tijdens de zittijd onmiddellijk na het trauma. Hierin verzamelen we de algemene patiëntgegevens, informatie over het klinisch en radiografisch onderzoek en de behandeling van het geavulseerde gebitselement. Deel 2 is van belang om een goed beeld te krijgen over de verdere evolutie van de situatie betreffende het betrokken gebitselement in de tijd en eventuele bijkomende interventies. Het is dan ook de bedoeling dat deel 2 bij iedere follow-up telkens opnieuw wordt ingevuld. Naast de vragenlijsten willen we ook de radiografische opnames van de betrokken elementen verzamelen.
Voor deze studie vragen wij uw medewerking. Mocht u in uw praktijk een patiënt behandelen na avulsie van één of meerdere definitieve gebitselementen, verzoeken wij u vriendelijk of u bereid bent om aan onze studie mee te werken. Concreet betekent dit dat u
- Uw behandeling uitvoert identiek zoals u ze anders zou uitvoeren in geval er geen studie zou doorgaan
- Na de spoedbehandeling in dezelfde zittijd de patiënt vraagt of hij/zij akkoord is om deel te nemen aan de studie en daarvoor het informed consent formulier laat tekenen en aan ons bezorgt
- Na de spoedbehandeling deel 1 van de vragenlijst invult en aan ons bezorgt samen met de genomen rx-en
- Bij elke follow-up zittijd deel 2 van de vragenlijst invult en aan ons bezorgt samen met de genomen rx-en
Indien u een patiënt hebt die in aanmerking komt, gelieve dit te laten weten via e-mail naar mieke.debruyne@ugent.be. Vervolgens ontvangt u een link voor een dropbox waarin u het gepaste ICF, ingevulde vragenlijsten en rx-en kunt uploaden. Het is de bedoeling om ons deze gegevens telkens na een zittijd te bezorgen. U hebt de keuze om de vragenlijst digitaal in te vullen of alternatief kunt u een scan/foto van de ingevulde vragenlijst nemen en vervolgens zo uploaden.
De privacy van de patiënt wordt gegarandeerd aangezien de dropbox enkel toegankelijk is voor u en Prof. Dr. Mieke De Bruyne (onze promotor en hoofdonderzoeker van deze studie). Na pseudonimisering van de gegevens zullen deze met ons worden gedeeld voor verder onderzoek.
Hier vindt u alvast deel 1 en deel 2 van de vragenlijst, evenals de bijhorende informed consent formulieren voor de patiënt (-12 jaar, 12-17 jaar, 18+).
We kijken uit naar een positief antwoord op onze vraag en willen u alvast bedanken voor uw aandacht.
Met vriendelijke groeten,
Jolien Oyaert en Pauline De Smet
Jolien.Oyaert@Ugent.be
paudsmet.DeSmet@Ugent.be