Download de stagegids 2022-2023 hier!
Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp:
Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp:
Download de stagegids 2022-2023 hier!
1. Wat als een student na zijn laatste jaar geen stagejaar doet… kan hij dan altijd bij een andere tandarts werken of in een groepspraktijk of in kliniekverband?
Een afgestudeerde tandarts (master diploma) die geen postgraduaat algemeen tandarts (stagejaar) doet kan wettelijk de tandheelkunde uitoefenen in ons land maar heeft geen RIZIV erkenning. Zijn prestaties zijn op geen enkele wijze terugbetaalbaar door het RIZIV. Ook niet via een groepspraktijk of kliniek. Zij mogen ook niet geattesteerd worden op een andere tandarts.
2. Staat er een termijn op dat die persoon zijn stagejaar MOET doen (bvb binnen de 10 jaar na behalen van diploma)?
In principe staat daar geen termijn op.
3. Kan hij overal in buitenland werken?
Hij zal daar de regelgeving van het land moeten volgen (bv. BIG registratie in Nederland)
4. Hoe zit het met de spreiding van de stage over verschillende jaren ?
Een stageplan wordt ingediend bij de erkenningscommissie algemeen tandarts. Wij hebben al meerdere malen een stageplan goedgekeurd dat gespreid werd over twee jaar. Het stageplan moet wel bestaan uit een aaneensluitende periode (zie vraag 5). De student-stagiair moet dan wel twee jaar na elkaar inschrijven in het postgraduaat algemeen tandarts bij UGent of KULeuven en deze opleiding spreiden over die twee jaar. Een langere spreiding werd nog niet toegestaan.
5. Indien kan gesplitst worden, moeten die jaren aaneensluitend zijn?
Wat als iemand het diploma haalt maar eerst enkele jaren totaal iets anders wil gaan doen… Hoelang blijft zijn diploma geldig? Kan iemand bvb 5 jaar na het behalen van zijn diploma (zonder stagejaar) ineens zeggen… ik ga nu tandarts spelen ?
Uw diploma blijft geldig. Uw erkenning algemeen tandarts niet. Om de erkenning in aanvang te bekomen gebeurt dit voor de master in de tandheelkunde via het postgraduaat algemeen tandarts en een stageperiode van minimum 12 maanden, waarna de erkenning wordt aangevraagd. De Erkenningscommissie controleert de naleving van de criteria voor het behoud van de erkenning op het einde van de 6-jarige cyclus, maar op eigen initiatief ook tijdens de cyclus. Een tandarts moet op het einde van de cyclus van 6 jaar vóór 1 juli van het laatste jaar van de cyclus zijn dossier indienen met vraag tot verlening van de erkenning. Voor de verlenging van de erkenning, gelden regels wat bijscholing betreft, ze zijn iets minder scherp dan voor de accreditering maar vergelijkbaar. De erkende algemeen tandartsen moeten een opleidingscyclus van 6 jaar volgen. Die bijscholing omvat minimum 60 uren, met een minimum van 20 uren per periode van twee jaar. De opleidingen in het kader van de RIZIV-accreditatie worden erkend. In het buitenland gevolgde bijscholingsactiviteiten worden enkel aanvaard als ze in dat land zelf in aanmerking komen voor erkende permanente bijscholing Algemeen Tandarts. Dit moet worden aangetoond. Daarnaast moet men ingeschreven zijn in een georganiseerde wachtdienst aangemeld bij de bevoegde Geneeskundige Commissie. Een beroepsbeoefenaar kan aan de minister vragen om zijn erkenning gedurende een periode naar keuze - maximum zes jaar - op te schorten. Hij moet echter zelf de reactivering aanvragen, zelfs als de opschortingperiode ten einde is. Verlenging is mogelijk gedurende maximum drie jaar op voorwaarde dat de ononderbroken opschortingperiode niet langer dan zes jaar duurt. Door deze maatregel is het bijvoorbeeld mogelijk om een loopbaanonderbreking in te lassen of tijdelijk te stoppen wegens ziekte of zwangerschap.
Spreiding is inderdaad mogelijk. Er zijn momenteel reeds voorbeelden die spreiden over twee jaar. Het stageplan moet wel van in het begin, en in die zin, worden opgemaakt.
De regelgeving zegt dat het stageplan moet ingediend zijn ten laatste binnen de 3 maanden na de start van de stage.
Maar het is zo dat het voorlopig RIZIV-nummer pas wordt toegekend nadat de Erkenningscommissie het stageplan heeft goedgekeurd. Dit kan dus een beweegreden zijn om het stageplan vroeger in te dienen, dan is men van bij de start in het bezit van een RIZIV nummer en kan men op eigen naam een geneesmiddel voorschrijven.
Maar er is dus geen enkel probleem wanneer men dit nog niet heeft bij de start van de stage.
Als stagiair ben je verplicht geconventioneerd.
Partieel deconventioneren (werken gedurende ongeveer 1/5 van de tijd aan niet-conventie tarieven bij stagemeester) is op elk moment mogelijk via de online toepassing op MyRiziv.
Bij de registratie van uw schema van gedeeltelijke toetreding in MyRiziv moet u rekening houden met de reglementaire voorwaarden inzake tijd en plaats. U kan dit op 2 manieren doen:
Volledig deconventioneren is enkel mogelijk wanneer er een nieuw akkoord wordt gesloten. Ook dit verloopt via de online toepassing op MyRiziv.
Wanneer er een nieuw akkoord ingaat, kan men van bij de start de keuze maken om zich te conventioneren, partieel te deconventioneren of volledig te deconventioneren. De inwerkingtreding van een nieuw akkoord is voorzien vanaf de 45ste dag na publicatie in het Staatsblad van het akkoord, met een termijn voor kennisgeven van de conventiestatus van 30 dagen na publicatie.
Meer info op: https://www.vbt.be/nl/conventie/conventie
Zie ook deze bijlage
De stagemeesters zijn eraan gehouden een minimale bruto vergoeding te betalen aan hun stagiaires.
Deze vergoeding wordt elk jaar geïndexeerd.
Klik hier voor het actuele overzicht.
Kan een tandarts als de stagiair haar of zijn aantal verplichte stage-uren gedaan heeft, een bijkomend contract geven om na de verplichte stage-uren verder te werken?
Stagiairs worden pas erkend op de einddatum van hun opleiding (3, 6 of 12 maanden) en daarna kunnen zij maximum 2 maanden na einddatum van de opleiding aan de slag blijven met hun voorlopig RIZIV-nummer.
Zelfstandigen bouwen een wettelijk rustpensioen op sociale op basis van de sociale bijdragen die zij ieder kwartaal betalen. Bij loontrekkenden gebeurt de pensioenopbouw door de RSZ-bijdragen die RSZ-ingehouden worden door de werkgever. Voor de vaststelling van het uiteindelijke pensioenbedrag worden alle pensioenvormende periodes opgeteld.
Wie hogere studies gevolgd heeft, start later met werken en heeft op de pensioenleeftijd bijgevolg een kortere pensioenloopbaan. De pensioenwetgeving voorziet de mogelijkheid om de studieperiode tegen betaling te laten meetellen voor het pensioenbedrag. (NIET DE LOOPBAAN!!!) Wie na zijn studies aan de slag gegaan is als loontrekkende, kan zijn studieperiode laten valideren in de regeling van de werknemers. Deze gelijkstelling dient binnen de 10 jaar na afstuderen te worden aangevraagd. Voor meer informatie kan u terecht bij de Rijksdienst voor Pensioenen www.onprvp.fgov.be of via het gratis nummer 1765.
Voor wie na zijn studies aan de slag gegaan is als zelfstandige is de aanvraag tot validering van de studieperiode niet aan een termijn onderworpen. De gelijkstelling kan op elk moment aangevraagd worden. Het is niet mogelijk slechts een gedeelte van de studieperiode te laten valideren; enkel de volledige studieperiode kan worden gevalideerd voor pensioen. Meer bepaald kan de periode vanaf 1 januari van het jaar waarin u 20 werd tot en met het kwartaal voorafgaand aan het kwartaal waarin u met uw zelfstandige activiteit gestart bent gevalideerd worden. De kostprijs van de validering van de studieperiode is afhankelijk van de periode waarin men gestudeerd heeft. De betaalde sociale bijdragen voor validering zijn integraal aftrekbaar als beroepskost in het jaar van betaling.
De aanvraag voor gelijkstelling dient te gebeuren bij het sociaal verzekeringsfonds waarbij u op dat moment aangesloten bent. U dient een kopij van uw diploma bij te voegen en een verklaring waarin u aangeeft dat u de studieperiode wenst te valideren. Uw sociaal verzekeringsfonds stuurt de aanvraag dan door naar het RSVZ (Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen Zelfstandigen) dat uw aanvraag onderzoekt en beoordeelt. Bij gunstig advies ontvangt u van uw sociaal verzekeringsfonds een uitnodiging om de regularisatiebijdragen te betalen. Na betaling past uw sociaal verzekeringsfonds uw pensioenloopbaan aan met de gevalideerde kwartalen.
De belangrijkste vraag bij de validering van uw studieperiode is uiteraard wat de validering u zal kosten en wat zij u aan extra pensioen oplevert. Merk op dat de gelijkstelling u niet in alle gevallen een extra pensioen oplevert; dit is afhankelijk van de lengte van uw loopbaan, de hoogte van uw beroepsinkomsten als zelfstandige, … Het is dus mogelijk dat de kostprijs van de validering van uw studiejaren niet opweegt tegen de extra pensioenopbrengst.
Informeer u grondig vooraleer u de bijdragen voor de validering van uw pensioen betaalt. Deze bijdragen zijn vrijwillige bijdragen; eenmaal betaald, kunnen zij niet worden terugbetaald, ook niet wanneer zou blijken dat de opbrengt aan extra pensioen onbestaande of miniem is.
Contacteer uw sociaal verzekeringsfonds om na te gaan of de validering van uw studieperiode mogelijk is en wat zij u kan opleveren! Klanten van Liantis Sociaal Verzekeringsfonds kunnen een pensioensimulatie vragen om na te gaan of een gelijkstelling van de studieperiode zinvol is.
Om de communicatie met de zorgverleners te optimaliseren heeft het RIZIV een informaticatoepassing ontwikkeld die het de zorgverlener mogelijk maakt om zijn/haar contactadres dat hij/zij aan het RIZIV heeft meegedeeld te raadplegen en eventueel te wijzigen.
Uw contactadres kan gepubliceerd worden door de verzekeringsinstellingen. Indien u van oordeel bent dat uw huidig contactadres niet publiek kan gemaakt worden, gelieve het dan te wijzigen en een adres te vermelden dat wel publiek kan gemaakt worden.
Kies op de RIZIV-website de rubriek 'Webtoepassingen'. Hier dient u zich aan te melden via Itsme of uw eID.
Jong afgestudeerde tandartsen kunnen zich in de praktijk wat overweldigd voelen. Maar er zijn enkele basisstappen die ze kunnen nemen om zich te settelen en om patiënten ook te helpen zich op hun gemak te voelen.
Het kan moeilijk zijn om van de tandartsopleiding naar uw eerste tandartspraktijk over te stappen. Jong afgestudeerde tandartsen hebben enige tijd nodig om zich voor te bereiden op de veranderingen die met hun nieuwe functie gepaard gaan. Wat moeten jonge tandartsen weten als ze met hun patiënten omgaan? Laten we eens kijken naar enkele basisstappen die elke tandarts moet onthouden om te doen voor een betere patiëntervaring.
1. Wees eerlijk
Tandartsen moeten niet bang zijn om hun patiënten de waarheid te vertellen, ook al is het moeilijk voor hen om te horen. Patiënten moeten goed worden geïnformeerd over de procedures die worden uitgevoerd. Als dat niet het geval is, kunnen ze zich overweldigd of onvoorbereid voelen voor wat er gaat gebeuren. Ze kunnen ook een negatieve reactie hebben waardoor ze van gedachten kunnen veranderen over iets dat nodig is. Als een tandarts niet eerlijk is tegen zijn patiënten, lopen ze het risico hen te verliezen.
2. Wees informatief
Patiënten moeten hun tandarts kunnen vertrouwen. Als ze dat niet kunnen, voelen ze zich misschien niet op hun gemak bij toekomstige behandelingen, ook al is het zoiets eenvoudigs als een digitale röntgenfoto. Zonder vertrouwen zullen ze zich ongemakkelijk voelen tijdens afspraken. Hun ongemak kan leiden tot meer pijn, wat het genezingsproces kan vertragen. Niemand wil dat nerveuze of angstige patiënten hun praktijk binnenkomen voor een belangrijke procedure.
3. Blijf onbevooroordeeld
Veel mensen hebben bedenkingen bij het naar de tandarts gaan. Ze zijn bang om beoordeeld te worden op hun tandheelkundige keuzes of de kwaliteit van hun tanden. Tandartsen mogen patiënten niet op deze dingen beoordelen. Ze moeten doen wat het beste is voor patiënten en hun mondgezondheid, ongeacht in welke toestand de patiënt uw praktijk binnenkomt.
4. Kleed en gedraag je professioneel
Kleed en gedraag je altijd professioneel. Het is niet gepast om spijkerbroeken, sportschoenen of slippers te dragen wanneer je patiënten ziet. Het is ook belangrijk om geduldig en vriendelijk te zijn met patiënten. Glimlach en spreek zo veel mogelijk vriendelijk, zodat patiënten zich op hun gemak voelen in uw praktijk.
5. Hou je aan het afsprakenschema
Patiënten komen vaak naar de tandarts in de verwachting dat ze meteen gezien worden, maar dit is niet altijd mogelijk. Soms duurt het langer dan verwacht voordat patiënten klaar zijn voor hun afspraak, en soms duurt het langer voordat de tandarts klaar is met een andere patiënt dan verwacht. Maar tandheelkundige professionals moeten hun best doen om deze tijdsdruk te respecteren en patiënten niet te lang te laten wachten.
6. Wees transparant over prijzen
Tandartsen moeten patiënten op de hoogte houden van procedures en prijzen. Ze moeten duidelijk zijn of ze al dan niet geconventioneerd zijn, en als ze niet geconventioneerd zijn, moeten ze patiënten van tevoren informeren hoeveel een procedure zal kosten. Patiënten willen graag weten hoeveel iets kost voordat het wordt gedaan. Ze willen ook graag weten wat ze kunnen verwachten tijdens de procedure.
7. Stel vragen
Patiënten schamen zich vaak om vragen te stellen over hun mondhygiëne, maar dit is de beste manier om de mogelijke oorzaken van hun mondgezondheidsproblemen te onderzoeken. Het is ook belangrijk om te weten of ze in het verleden een kaakoperatie, tandvleesontsteking of losse tanden hebben gehad.
8. Creëer een comfortabele omgeving
U heeft de verantwoordelijkheid om uw patiënten met waardigheid en respect te behandelen. Helaas hebben veel mensen een negatief beeld van tandheelkundige zorg en maken ze zich zorgen over de beoordeling door hun tandarts. Het kan voor patiënten moeilijk zijn om zich op hun gemak te voelen in een tandartspraktijk, omdat ze misschien niet willen dat de tandarts hun tanden ziet, of omdat ze niet om informatie over hun dieet zullen vragen omdat dit verband houdt met hun mondgezondheid. Daarom is het belangrijk dat uw praktijk gastvrij aanvoelt en dat mensen zich op hun gemak voelen van zodra ze binnenkomen. Maak uw parktijk visueel aantrekkelijk en begroet patiënten hartelijk als ze binnenkomen.
9. Plan een vervolgafspraak
U wilt dat patiënten het gevoel hebben dat ze weer welkom zijn in uw praktijk en u wilt dat ze het belang van regelmatige mondzorg begrijpen. Maak er een gewoonte van om hun volgende afspraak te plannen voordat ze uw praktijk verlaten. Praat terloops met hen over het belang van het nakomen van deze afspraak en hoe u ernaar uitkijkt hen weer te zien.