Zoeken
Word lid Zoeken

Amper 40% van de tandheelkundige behandelingen omvat in nomenclatuur

door VBT
Ortho piggy.jpeg

Momenteel is amper 40% van de tandheelkundige behandelingen omvat in nomenclatuur. VBT streeft naar een tandheelkundige nomenclatuur die minstens 75% (en liefst 100%) van de zorg omvat. 

De nomenclatuur werd de afgelopen 30 jaar minimaal aangepast en strookt nauwelijks nog met de hedendaagse behandeltechnieken die gehanteerd worden. Dat maakt dat de patiënt in België 57% van de kosten voor zijn tandheelkundige verzorging uit eigen zak dient te betalen. Ter vergelijking: in Duitsland is dat 25%, in Nederland slechts 20%.

VBT pleit er dan ook voor om een nieuwe nomenclatuur op te stellen die de meeste behandelingen omvat en meer transparantie en een betere terugbetaling zal brengen voor patiënten. Bepaalde deelgebieden komen nu nauwelijks aan bod in de nomenclatuur: we denken daarbij aan prothetische behandelingen, chirurgische en parodontale behandelingen, orthodontische behandelingen, specifiek materiaalkundige of technische toepassingen, …

Deze nieuwe nomenclatuur moet eveneens een correcte verloning betekenen voor de tandarts, een continue kostprijsanalyse is hierbij noodzakelijk!

Inloggen
Word lid