“Gaan we nu eindelijk erkennen dat ons gezondheidszorgsysteem niet in staat is om deze crisis duurzaam te beantwoorden? En er iets aan doén?”
Pedro Facon geeft opmerkelijk interview in Het Laatste Nieuws van 27 november '21. Enkele uittreksels:
“Ons gezondheidssysteem is eigenlijk een heel mooi huis waar we decennialang aan hebben gebouwd. Maar de goten hingen eigenlijk al los, er waren al dakpannen verdwenen, er sijpelt al wat water in en er was een raam gebarsten. Zolang het goed weer is, is dat gewoon ambetant en lelijk. Maar we zitten in een storm, die intussen door de deltavariant een orkaan is geworden. Onze crisisaanpak in ons gezondheidssysteem is eigenlijk een kwestie geweest van hier een plank, daar een extra laag pleister en ginder nog een gat dichten met beton. ‘We slaan er ons wel door’ — dat idee. Voorlopig is dat allemaal omschreven in noodwetten die tijdelijk zijn, omdat het zo gevoelig ligt. Maar gaan we nu eindelijk de omslag maken en erkennen dat ons gezondheidszorgsysteem niet in staat is om deze crisis duurzaam te beantwoorden? En evenmin om toekomstige crisissen te beantwoorden?”
“Je mag de weerstand van systemen niet onderschatten. Het gezondheidssysteem zal niet plots zichzelf transformeren, hé. Het is enkel maar door een zeer, zeer zware crisis van buitenaf — wat Covid-19 nu toch is — en gecombineerd met een sterke regering en een sterke minister van Volksgezondheid dat het kan kantelen.”
“Ik zie dat er een coalitie van bereidwilligen aan het ontstaan is — bij politici en partijen, bij ziekenhuizen, bij mutualiteiten, bij zorgverstrekkers, bij academici. Maar: aan de andere kant van het systeem blijven er krachten die vernieuwing proberen tegen te houden.”
VBT drukt haar bewondering uit voor coronacommissaris Pedro Facon om deze scherpe analyse te maken van ons gezondheidssysteem. VBT maakte een soortgelijke analyse reeds toen we onze verzuchtingen in het VBT-visie document van 2002 naar voor schoven over verouderde nomenclatuur, achterlopend imago, te weinig studenten, vergrijzende tandartspopulatie, onvoldoende inschakelen van hulppersoneel, conservatieve mentaliteit van collega’s. Zaken die nog steeds actueel en niet voldoende of zelfs helemaal niet aangepakt werden door de beleidsvoerders. Ook in 2014 toen we onze Visie 2020 openbaar maakten, brachten we deze pijnpunten onder de aandacht.