Zoeken
Word lid Zoeken

Poetsen en spoelen: een grote fout die veel mensen maken

door VBT
Tanden poetsen.jpeg

Het is een ochtendroutine die voor velen van ons bekend is: maak die mond onmiddellijk schoon na het ontbijt door een schurende tandpasta te gebruiken die wordt aangebracht met een harde tandenborstel, gevolgd door een spoeling met een mondspoeling die zo sterk is dat je ervan huivert.

Statistisch gezien zijn onze monden op dit moment ongelooflijk ongezond. Met al de vorderingen op het gebied van wetenschap, technologie en geneeskunde, zou je denken dat tandartsen op dit moment niets meer te doen hebben, maar de mondgezondheid is de afgelopen 30 jaar niet beter geworden... de meerderheid van onze bevolking heeft mondaandoeningen, dus dat betekent dat wat we momenteel doen niet werkt: cariës, ook wel tandbederf genoemd, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de meest voorkomende niet-overdraagbare ziekte ter wereld. De behandeling van tandvleesaandoeningen kostte Europese landen in 2018 158,6 miljard euro. Dat blijkt uit een analyse die op 30 mei 2022 in het Journal of Periodontology is gepubliceerd.

Het grootste probleem is dat mensen ofwel hun mond verwaarlozen ofwel naar het andere uiterste gaan door de mond zo te desinfecteren en ‘steriliseren’ dat ze de balans van de orale microflora verstoren. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Meer dan 40 procent poetst slechts eenmaal per dag de tanden. Minder dan 3 procent poetst nooit en 5,6 procent poets het gebit niet dagelijks.

Net als onze darmen bevat de mond goede en slechte bacteriën - in totaal miljarden microben. Verstoor dit delicate evenwicht - door bijvoorbeeld een product te gebruiken dat alle bacteriën in je mond doodt - en er kunnen problemen ontstaan.

Het landurig gebruik van agressief antiseptisch mondwater, dat 99% van alles doodt, en de “gemeenste, taaiste en ruwste microben die er zijn" achterlaat - klaar om die hele mond opnieuw te koloniseren, totaal ongecontroleerd door de organismen die ze vroeger in bedwang hielden, is de grootste fout die mensen kunnen maken en kan niet genoeg afgeraden worden.

Een gezonde mondverzorgingsroutine:

  • Of je nu voor of na het ontbijt je tanden poetst, in de praktijk zal het voor de meeste mensen niet veel uitmaken. Belangrijker is dát er gepoetst wordt. Je kan het beste advies vragen aan je tandarts over je persoonlijke situatie in het verwijderen van tandplak.
  • Gebruik tandzijde of floss of ragers om tandplak tussen je tanden te verwijderen.
  • Reinig je tong met een schraper of borstel want ook dat is een gebied dat mensen veelal verwaarlozen en het is een bron van bacteriën die een slechte adem veroorzaken.
  • Poets met een niet-schurende en effectieve tandpasta met fluoride en een tandenborstel met zachte haren.
  • Herhaal deze routine voor het slapengaan.
  • In de 16 uur tussen 's morgens en' s avonds kan je eventueel xylitol kauwgom gebruiken om de zuurgraad van de mond gedurende de dag in evenwicht te houden.

Het is niet echt ingewikkeld: poets en flos routinematig met de juiste mondverzorgingsproducten, bezoek regelmatig uw tandarts. Je mondgezondheid heeft een invloed op zo wat elk deel van je leven.

Inloggen
Word lid