Zoeken
Word lid Zoeken

Ronselcampagnes voor de nieuwe tandentrend steken opnieuw de kop op.

door VBT

De perfecte tandpastalach is nog steeds een ideaalbeeld. En daar gaan de liefhebbers ver voor. Letterlijk dan: tot in Turkije of Hongarije, waar de prijzen voor een stralendwit gebit veel lager liggen. Vlaamse tandartsen waarschuwen voor dat tandtoerisme, nu ronselcampagnes opnieuw de kop opsteken. “Als er iets misloopt, kunnen we je hier niet meer helpen.”

Turkeyteeth 
Onder die hashtag laten influencers op Tiktok zien hoe hun ‘gewone’ glimlach verandert in de perfecte, hagelwitte tandpastasmile. Hoe ze dat doen? Door een tripje naar Turkije of Hongarije te boeken. Daar wordt hun eigen gebit afgevijld, tot niet veel tand meer overblijft. Op die stompjes worden dan porseleinen schelpjes of ‘facings’ geplaatst.

Maar terug in eigen land, kan de ingreep tot heel wat problemen leiden, zo blijkt. “Je moet in de eerste plaats al weten dat die facings slechts 5 tot 7 jaar meegaan”, zegt Frank Herrebout, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen. “Als je de procedure laat uitvoeren, zit je dus met permanente kosten. Een tik met een lepel of een tas tegen je tanden kan al voor een barst zorgen. De facing moet dan vervangen worden. Hier in België doen we de procedure eigenlijk alleen als daar een goede reden voor is.”

All-in aangeboden
Voor die parelwitte perfectie moet bovendien diep in de buidel getast worden. Ongeveer 16 tot 20 tanden worden aangepakt, voor zo’n 500 tot 600 euro per tand. Liefhebbers gaan daarom op zoek naar een voordeliger alternatief in het buitenland. Door corona lag het tandtoerisme een tijdlang stil, maar nu duikt de praktijk opnieuw op.

Lees hier het volledige artikel.

Inloggen
Word lid