Zoeken
Word lid Zoeken

Je glimlach beu? Zo krijg je een mooier gebit, zonder het te beschadigen

door VBT
Een mooier gebit, zonder het te beschadigen.jpg

Wie niet tevreden is over de huidige tandstand van zaken, kan tegenwoordig naar Turkije of Hongarije vliegen en terugkomen met een rechte, parelwitte smile. De stijgende populariteit van tandtoerisme is volgens specialisten gevaarlijk , maar hoe kun je je gebit verfraaien zonder procedures die mogelijk permanente schade veroorzaken? Wij leggen enkele veelvoorkomende esthetische problemen voor aan specialisten ter zake.

Hanne Vandenweghe | 26 juli 2022

Van geel naar wit
Wie wittere tanden wil, krijgt zowaar keuzestress in de supermarkt. De rayon met producten voor een betere mondhygiëne ligt vol tandpasta’s die een stralende glimlach beloven. Wie van een doe-het-zelfaanpak houdt, waagt zich misschien zelfs aan een bleaching met houtskool. Dat is een bijzonder slecht idee. “Houtskool is ruwer en studies tonen aan dat je tandpasta moet gebruiken die zo min mogelijk schuurt, anders kan het tandglazuur sneller afslijten, met gevoeligere tanden tot gevolg”, zegt Frank Herrebout, tandarts en voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen. Stefaan Hanson, tandarts en woordvoerder van Het Verbond der Vlaamse Tandartsen, is het eens. “Koop zeker geen producten die snel wonderbaarlijke resultaten garanderen. Die middelen kunnen je tanden zo gevoelig maken dat je ’s nachts wakker wordt van de pijn. Ze zijn agressief en kunnen ook je tandvlees en keel verbranden.”

Een mal op maat voor wittere tanden. — © Shutterstock

Mal (witte tanden)
Als je wittere tanden wil, vraag je best raad aan een tandarts. Die kan het gebit op een professionele manier bleken of een kit meegeven voor veilig thuisgebruik. “Een tandarts kijkt naar de mate van de verkleuring en stemt de aanpak eropaf volgens de regels van de kunst. Er wordt een afdruk op maat gemaakt, zo kan de bleaching gel tijdens de procedure niet in contact komen met je tandvlees. Die gel mag trouwens wettelijk niet meer dan 6 procent waterstofperoxide bevatten. Daarna moet er een beschermende pasta over de tanden om te voorkomen dat andere kleurstoffen de tanden snel weer verkleuren.”

Het goede nieuws: bijna elke tand is te bleken. Ook het gebit van rokers kan een metamorfose ondergaan. “Al is de eerste stap naar wittere tanden stoppen met roken”, zegt Herrebout. Minder nieuws voor wie veel vullingen heeft, porseleinen kronen of weinig geduld. “Vullingen en porselein zullen niet witter worden, waardoor je een piano-effect kan krijgen. Bovendien is het bekomen wittere effect nooit permanent. Je moet de behandeling regelmatig herhalen, wat het kostenplaatje verhoogt. Tanden bleachen kost ook tijd om de gewenste wittint te bereiken. “Je werkt in op de structuur van de tand door kleurstoffen te onttrekken van het glazuur. Daarom is het beter om langzaam en stapsgewijs te bleken”, zegt Hanson.

Scheefstand
Geduld is ook aan de orde als de stand van de tanden op je zenuwen werkt, want één of meerdere tanden rechttrekken gaat niet zomaar. “De snelle aanpak waarbij tanden grotendeels worden afgesleten en facetten in de plaats komen doet alles in orde lijken, maar dat is letterlijk schone schijn, weinig duurzaam en de tanden blijven permanent verminkt”, zegt Hanson. “Bij scheefstand is een goede diagnose onmisbaar. Elke tand is anders. Wat is de grootte van de tanden? Wat is de grootte van de kaak? Het is een wetenschap op zich en er is geen passe-partout oplossing. Er kan gekozen worden voor een klassieke beugel om esthetische issues recht te zetten.”

Geen zin in blokjes? Afhankelijk van de problematiek kan voor een onzichtbare beugel, een lokaal kroontje, een liner (die je bijvoorbeeld enkel ’s nachts draagt) of een mal worden gekozen om over je tanden te schuiven. Om meerdere tanden te corrigeren, is een beugel vaak wel de budgetvriendelijkste oplossing. Weetje: als je in je tienerjaren al een beugel droeg en je gebit nu weer scheeftrekt, heb je een relapse. “Je mond was na een eerdere behandeling niet in evenwicht. Misschien werd er te veel gecorrigeerd. Dan doet Moeder natuur op een bepaald moment weer haar ding.”

De vorm
Misschien vind je de vorm van je tanden niet leuk om te zien in de (badkamer)spiegel. Je kunt de tanden soms rechter laten vijlen, maar doe het nooit zelf zoals in sommige video’s op sociale media. “Er moet voldoende glazuur aanwezig zijn om het een klein beetje te verdunnen en te corrigeren”, weet Herrebout. Anders beginnen tandartsen er niet aan. “Polier je te veel glazuur weg, dan zit je in de in het binnenste zone van de tand te werken en verhoogt het risico op tandbederf. De natuurlijkste glimlach krijg je nota bene niet door alle tanden op één lijn te vijlen. Idealiter zit er een beetje variatie in de lijn.”

Tand kwijt
Het spreekt voor zich dat je een nieuwe tand wil als je er op een manier een bent kwijtgespeeld. Daar hangt de kostprijs en de veiligheid van de oplossing vooral af van de keuze van het implantaat. “De prijs van een implantaat en een brug zal ongeveer gelijk zijn, maar het valt te bekijken welke oplossing het best bij je tandstructuur past. Als je geholpen wordt met een implantaat, dan ga je het best voor een wetenschappelijk ondersteund type. Dan ben je zeker dat je na twintig jaar nog aan dezelfde onderdelen geraakt. Bij een Turks of Zuid-Koreaans implantaat weet je niet zeker of de firma binnen twee jaar nog bestaat. Als er dan iets moet worden vernieuwd, moet het gehele implantaat worden vervangen. Dan komt er vaak uitgebreide chirurgie bij kijken en krijg je mogelijk veel kaakschade.”

Spleetjes
Een spleetje à la Vanessa Paradis of Georgia May Jagger wordt meestal heel sexy bevonden, maar niet alle eigenaren ervan zijn even trots. Er bestaan volgens Hanson technieken om de tanden te verbreden zonder aan de originele structuur van het gebit te komen. Bij een spleetje kan aan beide tanden een stukje vulling worden gekleefd. “Of er ligt een te strak spannend lipbandje aan de oorzaak. Als je dat laat doorknippen, groeit de spleet vaak vanzelf of met behulp van een tijdelijk beugeltje, dicht”, voegt Herrebout toe. Een spleetje creëren is ten zeerste af te raden. Daarvoor moet je slijpen tussen een gesloten rij tanden, beschadig je de structuur van je gebit en stel je je bloot voor cariës.

Witte vlekjes

Witte vlekjes op de tanden hebben verschillende oorzaken. Misschien ligt het aan de voedingsmiddelen die je vaak eet of zijn ze het gevolg van een val in je kinderjaren waarbij de melktanden een duw kregen. Die val kan de kiem van de definitieve tand beschadigd hebben, met vlekken tot gevolg. Bleken zal in het geval van vlekjes niet niets uithalen. “Na een bezoek aan de tandarts kan je er snel en redelijk goedkoop van af zijn. Als het vlekje niet diep zit, kunnen we het tandoppervlak chemisch verruwen. Daarna wordt er een heel fijne laag vulling over gekleefd. Je betaalt dan de prijs van een gewone vulling”, aldus Herrebout.

Inloggen
Word lid