Zoeken
Word lid Zoeken

7 essentiële tandheelkundige zorgtips die elke kotstudent zou moeten kennen

door VBT
Veel succes in het nieuwe academiejaar!.jpg

Binnenkort vertrekken de studenten weer naar hun kot in de respectievelijke universiteit- en hogeschool steden. De universiteit of hogeschool kenmerkt zich ook als een tijd van zelfontdekking en verkenning, maar ook als een periode van verhoogd risico op gebitsproblemen. Gelukkig helpen onderstaande tips je om op het goede spoor te blijven met betrekking tot het behoud van de gezondheid en van je glimlach.

1. Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen
Het belangrijkste dat u kunt doen om een gezonde glimlach te behouden, is dagelijks poetsen en flossen, maar hoe zit het met al uw andere eetgewoonten? Vooral suiker staat erom bekend tandbederf te veroorzaken. Wanneer suiker in contact komt met de tanden, zorgt het ervoor dat bacteriën groeien, wat meestal resulteert in tandcariës of gaatjes.

2. Poets twee keer per dag en flos dagelijks
Twee keer per dag poetsen en dagelijks flossen. Je hebt dit advies waarschijnlijk al eerder gehoord, maar het is zeker de moeite waard om te herhalen. Uw tanden lopen een groter risico op tandbederf dan ooit tevoren. De bacteriën die tandbederf veroorzaken, zijn te vinden op alle oppervlakken in uw mond.

3. Plan verder de regelmatige tandartsbezoeken
Regelmatige tandartsbezoeken zijn essentieel om een goede mondgezondheid te behouden. Niet alle studenten kunnen echter om de zes maanden naar de tandarts gaan zoals zou moeten. Als u een van die mensen bent en uw afspraak hebt uitgesteld vanwege school- of andere verplichtingen, is het toch belangrijk om een nieuwe afspraak te maken en niet verder uit te stellen.

4. Drink veel water
Veel water drinken is de beste manier om je mond en tanden gezond te houden. Water helpt je mond schoon te houden, waardoor je minder kans hebt op gaatjes of tandvleesaandoeningen. Ook zorgt het ervoor dat je adem fris blijft en dat je huid er altijd gezond uitziet.

5. Vermijd slechte gewoonten
Vermijd alcohol en cafeïne. Net als het roken van sigaretten, verhogen deze stoffen de activiteit van bacteriën in je mond; dit leidt tot een ontsteking die weefsels in de mond beschadigt, inclusief tandvlees en de omliggende botstructuur. Bovendien is het nuttigen van cafeïne houdende dranken zoals frisdrank in verband gebracht met erosie van tandweefsel.

6. Vermijd zetmeelrijke voedingsmiddelen tussen maaltijden
Suikerhoudende en zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals snoep, koekjes en chips, kunnen tandbederf veroorzaken als ze vaak of in grote hoeveelheden worden gegeten. Suikerhoudende en zetmeelrijke voedingsmiddelen hebben daarnaast ook een hoge glycemische index, waardoor uw bloedsuikerspiegel snel stijgt.

7. Gebruik een fluoridetandpasta
Fluoride tandpasta is de beste manier om gaatjes te voorkomen en je tanden te versterken. Het helpt bij het remineraliseren van tandglazuur, dat kan worden beschadigd door zuur van eten en drinken (inclusief frisdrank). Gebruik per poestbeurt een hoeveelheid fluoridetandpasta ter grootte van een erwt.

We hopen dat je deze lijst met tips nuttig vond. Onthoud dat een goede mondhygiëne een integraal onderdeel is van een goede gezondheid. En hoewel het misschien ietwat lastig kan zijn om naast al het andere in het studentenleven ook nog goed voor je mondgezondheid te zorgen, is het toch vrij eenvoudig om jezelf gezond te houden.
Veel succes in het nieuwe academiejaar!

Inloggen
Word lid