Zoeken
Word lid Zoeken

1 op de 6 nieuwe tandartsen heeft een Roemeens diploma

door VBT

1 op de 6 nieuwe tandartsen in Vlaanderen heeft een Roemeens diploma, die cijfers werden onlangs gepubliceerd in Het Belang van Limburg. Frank Herrebout, voorzitter van Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT), reageert verbaasd op de cijfers. “We willen dat mensen die hun diploma in Roemenië behalen minstens over dezelfde theoretische kennis en praktijkervaring beschikken als tandartsen die een opleiding in België volgen.”

Frieda Gijbels, Kamerlid voor N-VA en tandarts-specialist, merkte op dat in 2023 maar liefst 44% van de nieuwe tandartsen in België een buitenlands diploma had. Van de 362 nieuwe tandartsen hadden 160 een buitenlands diploma, waarvan 55 uit Roemenië. Opmerkelijk genoeg waren Tunesiërs de meest voorkomende nationaliteit onder de nieuwe buitenlandse tandartsen (34 van de 178), maar geen van hen had zijn diploma in Tunesië behaald. Diplomaherkenning binnen EU is normaal, maar zorg over Roemeense en Tunesische diploma’s groeit.

Gijbels wil dat buitenlandse tandartsen in Vlaanderen Nederlands spreken om beter te kunnen communiceren met patiënten. Minister Vandenbroucke heeft echter een wetsontwerp opgesteld dat zorgbeoefenaars verplicht “een van de landstalen” te spreken, vanwege Europese regelgeving. De woordvoerder van Vandenbroucke legt uit dat de Grondwet geen specifieke taalvoorschriften toestaat en dat er overleg is geweest om de kwaliteit van buitenlandse opleidingen te waarborgen. Daarnaast kunnen de gemeenschappen, waaronder Vlaanderen, aanvullende informatie in het land van opleiding opvragen over kandidaten die niet aan de Europese normen voldoen.

Ook de bezorgdheid over de toegang van Vlaamse studenten tot tandartsopleidingen in België neemt toe. Gijbels benadrukt dat de makkelijke toegang voor buitenlandse artsen moeilijk te rechtvaardigen is voor Vlaamse studenten die worden geweigerd vanwege volle quota. Hoewel ze voorstander is van quota die vraag en aanbod in evenwicht brengen en de opleidingskwaliteit handhaven, maakt ze zich zorgen over de controle op de kwaliteit van buitenlandse opleidingen.

Herbeluister hier het volledige fragment via Goeiemorgen Morgen! van Radio 2:
1 op de 6 nieuwe tandartsen heeft een Roemeens diploma: "Stel me vragen over de kwaliteit" - Luister Select | radio2

Bronnen:

  • Het Belang van Limburg, Liliana Casagrande, 23 april '24
  • Goeiemorgen Morgen! (Radio2), 23 april '24
Bron: Radio 2
Inloggen
Word lid