Zoeken
Word lid Zoeken

Programma van Wetenschappelijke dag: Radiologie

Programma van Wetenschappelijke dag "Radiologie"

Op vrijdag 22 september:
8:00 - 9:00 Inschrijving en onthaal
9:00 - 10:30 Patient-specifieke protocollen voor CBCT inclusief stralingsbiologie (=radioprotectie) en dosisoptimisatie (+ cases) Door Reinhilde JACOBS
10:30 - 11:00 Koffie- en/of theepauze
11:00 - 12:30 Artificial Intelligence toepassingen voor CBCT scanning, planning, virtual patient Door Reinhilde JACOBS
12:30 - 14:00 Lunchbuffet
14:00 - 15:30 Dentale en Maxillofaciale Radiologie. Wat zie je nu eigenlijk? - Deel 1 Door Johan Aps
15:30 - 16:00 Koffie- en/of theepauze
16:00 - 17:30 Dentale en Maxillofaciale Radiologie. Wat zie je nu eigenlijk? - Deel 2 Door Johan Aps
  1. Van 9:00 tot 10:30

    Patient-specifieke protocollen voor CBCT inclusief stralingsbiologie (=radioprotectie) en dosisoptimisatie (+ cases)

    Door Reinhilde JACOBS

    De kracht van beelden en verbeelding

    CBCT is niet meer weg te denken uit de tandartsenpraktijk. Meer dan 1 op de 7 Belgische tandartsen werkt in een praktijk waar CBCT aanwezig is. In de huidige lezing wordt stilgestaan bij de stralingshygiëne maatregelen, de indicatiestelling voor diagnose in verschillende tandheelkunde specialismen,  alsook het gebruik van CBCT voor prechirurgische planning. Inderdaad, tegenwoordig wordt drie op vier CBCT toestellen immers gebruikt voor de voorbereiding van een bepaalde chirurgie of behandeling, zoals bijvoorbeeld implantaatplaatsing.

    Aan de hand van voorbeelden worden de implicaties van stralingsdosis en beeldkwaliteit op diagnose en prechirurgische planning toegelicht.

  2. Van 11:00 tot 12:30

    Artificial Intelligence toepassingen voor CBCT scanning, planning, virtual patient

    Door Reinhilde JACOBS

    Hier wordt getoond waar nieuwe ontwikkelingen binnen de artificiële intelligentie de tandarts kunnen helpen bij zowel dosisreductie, beeldkwaliteitsverbetering, diagnosevorming en prechirurgische planning.

  3. Van 14:00 tot 15:30

    Dentale en Maxillofaciale Radiologie. Wat zie je nu eigenlijk? - Deel 1

    Door Johan Aps

    Dentomaxillofaciale radiologie is niet weg te denken uit de dagelijkse tandheelkunde. Een radiografie kan de klinische diagnose bevestigen of ontkrachten en kan zowel dienen om een behandeling te plannen of op te volgen. Kennis van de technologie en de technieken die gebruikt kunnen worden in de algemene praktijk is essentieel om voor elke patiënt een geïndividualiseerde aanpak te bepalen. Het zal de aanwezigen meteen duidelijk zijn dat men geen standaard protocol kan hanteren, want de drie fundamentele principes van radioprotectie, zijnde verrechtvaardiging, optimalisatie en limitatie, moeten ten allen tijde gerespecteerd worden. De verschillen tussen geabsorbeerde dosis, equivalente dosis en effectieve dosis zullen uitgelegd worden en de tandheelkundige diagnostische bestralingen worden daarbij in perspectief gesteld met andere medische blootstellingen en natuurlijke achtergrondstraling, waardoor de cursist beter voorbereid is om eventuele vragen van patiënten deskundig te beantwoorden. Zowel de veiligheid m.b.t. ioniserende straling voor de patiënten als die voor de medewerkers in de praktijk zullen worden belicht.

    Aan de hand van echte, geanonimiseerde, voorbeelden uit de praktijk zullen de deelnemers, dankzij gebruik van SendSteps® technologie, actief betrokken worden bij deze voordracht, waarin zowel twee- als driedimensionele beelden gebruikt worden om de casussen te illustreren. De interpretatie van de radiografische beelden zal gelinkt worden aan anatomische afbeeldingen (droge botten en cadaver beelden) om eventuele aanwezige pathologie of afwijkende anatomie, te verduidelijken. De doelstellingen van deze, in twee delen van 90 minuten opgesplitste, voordracht zijn om de kennis van de cursisten op het gebied van (1) biologische effecten van straling, (2) radiologische technologie, technieken en radioprotectie, en (3) radiodiagnostiek te verstevigen.     

Inloggen
Word lid