Zoeken
Word lid Zoeken

Programma van Symposium: De totale prothese anno 2022 in Gent en Leuven

Programma van Symposium | De totale prothese anno 2022 in Gent en Leuven

Op donderdag 15 september:
8:30 - 9:00 Inschrijving & onthaal
9:00 - 10:30 Prothetische Oplossingen voor Edentaten Door Carine Matthys
10:30 - 11:00 Koffie- en/of theepauze
11:00 - 12:30 Uitneembare Prothetische Tandheelkunde anno 2022 Door Joke Duyck
  1. Van 9:00 tot 10:30

    Prothetische Oplossingen voor Edentaten

    Door Carine Matthys

    Door de snelle evolutie van de implantaat gedragen tandheelkunde en de inzet vanuit ons zorgsysteem op de preventieve tandzorgen is heden ten dage de groep edentaten anders samengesteld dan 2 à 3 decennia geleden.

    Voor deze nog steeds omvangrijke groep moet op zoek worden gegaan naar goede prothetische oplossingen, waarbij budget en leeftijd belangrijke medebepalende factoren zullen zijn voor het uitwerken van het prothetisch behandelplan.

    Een goede totale prothese en een basis overkappingsprothese behoren tot de mogelijkheden en zullen worden toegelicht. Daarbij moet zeker rekening gehouden worden met het prothetisch evenwicht op langere termijn tussen boven- en onderkaak.

    Naast de bovenvermelde invalshoek  zal in het tweede deel van de voordracht  de nadruk liggen op de werkwijze gebruikt in de tandheelkunde opleidingskliniek aan de Universiteit Gent. Een aantal klinisch/technische stappen zoals afdruktechniek, beetregistratie en opstellingsmethodiek zullen meer in de diepte worden toegelicht.

  2. Van 11:00 tot 12:30

    Uitneembare Prothetische Tandheelkunde anno 2022

    Door Joke Duyck

    Een gezonde mond houdt meer in dan de afwezigheid van pathologie of een objectief vastgesteld gebrek. Een goede mondgezondheid betekent ook een goede functie, comfort en mondgezondheidsgerelateerde levenskwaliteit. We hebben tanden nodig om goed te kunnen kauwen, maar ook voor andere functies (spraak, esthetiek, afbijten, psycho-sociaal e.d.).

    Als tanden verloren gaan, dan is vervanging ervan aangewezen om eventuele functionele problemen op te lossen of om voorspelbare problemen te voorkomen. Dit staat niet gelijk aan het streven naar een anatomisch ideaal. Bij het afwegen van tandvervanging bij (partieel) tandeloze patiënten liggen steeds meerdere opties op tafel. We kunnen vooreerst de keuze maken om niets te doen (vb. volgens het principe van de verkorte tandenboog).

    Willen we toch de tanden vervangen, dan kan dat door middel van een uitneembare prothese ofwel een vaste prothese die zowel tand- als implantaatgedragen kan zijn.

    In haar lezing zal Joke Duyck vooreerst stilstaan bij de zin of onzin van het vervaardigen van een uitneembare prothese. Daarnaast zal ze een beeld schetsen van de technische evoluties die zich momenteel voltrekken bij de vervaardiging van uitneembare prothesen. Ook zal ze stilstaan bij hoe de Uitneembare Prothetische Tandheelkunde anno 2022 onderwezen wordt aan de KU Leuven en zal hierbij vooral de topic frame-ontwerp toelichten.

Inloggen
Word lid