De tandheelkundigen die weigeren toe te treden tot de termen van het akkoord, geven kennis van hun weigering binnen dertig dagen na de bekendmaking van dit akkoord in het Belgisch Staatsblad.
Dit gebeurt via de webtoepassing MyRiziv.
Raadpleeg de handleiding hier.
Cave:
In het geval er geen nieuw akkoord tandartsen-ziekenfondsen kan gevonden worden, of een akkoord laat lang op zich wachten: in dat geval behoudt u uw conventiestatus van het jaar voordien.
Het is enkel mogelijk zich te deconventioneren als er een nieuw akkoord is. Het is wel mogelijk de status te wijzigen van geconventioneerd naar partieel geconventioneerd. In Art.50, §3 van de Wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994 staat immers:
Wanneer een nieuw akkoord wordt afgesloten of een nieuw in artikel 51, § 1, zesde lid, 2°, bedoeld document bestaat, en dit akkoord of document de periode dekt die onmiddellijk volgt op een akkoord of document dat is verstreken of dat overeenkomstig artikel 51, § 9 werd ontbonden, behouden de artsen en tandheelkundigen voor wat hun toetreding of weigering tot toetreding betreft, de situatie waarin zij zich bevonden op de laatste dag van dat akkoord of document dat is verstreken, ofwel tot de dag waarop zij kennis geven van hun weigering tot toetreding tot het nieuwe akkoord of document, ofwel tot de dag waarop zij worden geacht te zijn toegetreden tot het nieuwe akkoord of document.
Soms hoort men de datum van 15/12/2019 vermelden om de conventie status te gaan aanpassen, maar deze datum is enkel voorzien in het NATZ 2017-2018 en had betrekking op de datum 15/12/2017. Dit kan niet worden gebruikt voor de huidige wijzigingsclausule. Er dient te worden gewacht op een nieuw akkoord, waarbij de periode van 30 dagen geldt om zich te deconventioneren.
Dus: zonder nieuw akkoord kan men zich voorlopig niet volledig deconventioneren, enkel partieel. Voor stagiairs geldt dit ook. Ook zij kunnen zich pas deconventioneren bij een nieuw akkoord.